De netcongestie-oplossingen van TommyTomato

Een warme lunch maken voor kinderen van 40 scholen: dát vraagt om meer energie dan de stroomaansluiting van het Utrechtse filiaal van TommyTomato aankan. Omdat een verzwaring van de aansluiting niet mogelijk is vanwege de drukte op het elektriciteitsnet, gebruiken ze batterijen. Op termijn willen ze die graag gaan opladen met zonnestroom.

TommyTomat ondernemers

TommyTomato is een sociale onderneming die warme groentelunches bezorgt op scholen. Erik van der Plas en Bas Turk richtten de onderneming 3,5 jaar geleden op in Haarlem. Erik: “Wij vinden dat elk kind voldoende groenten moet eten. Dat is de basis voor een gezond lichaam en een goede toekomst. Die boodschap slaat aan. Inmiddels bezorgen we al groentemaaltijden bij 220 scholen in Nederland. Begin 2022 hebben we een filiaal geopend in Utrecht. Van daaruit leveren we aan 40 scholen; 19 van die scholen bevinden zich in de provincie Utrecht.”  

Op piekmomenten niet voldoende stroom

 Bas: “De lunches moeten rond 12.00 uur bij de scholen zijn. Daar is geen ruimte voor fouten en te laat bezorgen. Onze ovens draaien tussen 7.00 en 10.00 uur op volle toeren. De 20 ovens in ons Utrechtse filiaal verbruiken tijdens die piek meer stroom dan onze beperkte aansluiting kan leveren. Verzwaring van de aansluiting is niet mogelijk, omdat het stroomnet overbelast is. De extra stroom halen we uit batterijen die we ‘s nachts opladen.  

Zonnepanelen

 Erik vult aan: “Het liefst gebruiken we zonnestroom om die batterijen op te laden, want zonne-energie is duurzamer en goedkoper. Met zonnepanelen kunnen we ‘s middags de batterijen volladen zodat we genoeg stroom hebben om de volgende ochtend de piek op te vangen. Idealiter zouden we ook nog willen overstappen op elektrisch vervoer. Onze Health Angels, enthousiaste 65-plussers, bezorgen de lunches met bestelbusjes. Ik zou graag zien dat ze daar voortaan elektrische bestelwagens voor hebben die we kunnen opladen met onze eigen, schone, zonnestroom.”

Tijdens de piek verbruiken we meer stroom dan onze beperkte aansluiting kan leveren.

Bas Turk, mede-eigenaar van TommyTomato
TommyTomato lunch bezorgen

Niet de eigenaar van het pand 

“Waarom we nu nog geen zonnepanelen hebben?”, vervolgt Erik. “Dat is niet zo makkelijk als je zelf niet de eigenaar bent van het pand. Bovendien: we beginnen in ons huidige pand in Utrecht uit ons jasje te groeien, en we overwegen een verhuizing naar een grotere locatie. In ons huidige pand waren we al in gesprek met de eigenaar over een gezamenlijke oplossing: Schaffen wij zelf de zonnepanelen aan en geeft hij ons toestemming om ze op zijn dak te leggen, of gaat hij de zonnepanelen leggen en verhoogt hij vervolgens onze huur? Dat gesprek moeten we bij een nieuw pand misschien weer opnieuw voeren met een nieuwe eigenaar. Ik heb er vertrouwen in dat dat heus wel goed komt. Zo’n pandeigenaar heeft natuurlijk ook de plicht om te verduurzamen.”  

Netcongestie

Steeds meer woningen en bedrijven verduurzamen. Ze gaan van het gas af, wekken schone energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen en stappen over op elektrisch vervoer. Voor TommyTomato en vele andere bedrijven is het door de drukte op het elektriciteitsnet niet mogelijk om een zwaardere aansluiting te krijgen. Zij komen op een wachtlijst. Ook kunnen bedrijven met een grootverbruikersaansluiting te veel opgewekte stroom niet terug leveren aan het net. Dit komt allemaal omdat de vraag naar en het aanbod van elektriciteit hoger is dan de beschikbare capaciteit van het net. Dit wordt ook wel ‘netcongestie’ genoemd.

TommyTomato bezorgen

Oplossingen voor netcongestie

De provincie Utrecht werkt samen met de netbeheerders, marktpartijen en overheden aan oplossingen om deze netcongestie tegen te gaan. Zo hebben we bijvoorbeeld tips in kaart laten brengen die ondernemers kunnen gebruiken om, ondanks de netcongestie, toch (extra) zonnepanelen op hun dak te leggen. Daarmee gebruiken ze zoveel mogelijk van de stroom die ze zelf opwekken.

Meer weten? Kijk dan op  Oplossingen voor zon op dak bij netcongestie | Energietransitie Utrecht